Краматорська районна державна адміністрація (військова адміністрація)
Донецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбулась інформаційно - роз'яснювальна зустріч з питань автоматичного призначення пенсій

Дата: 18.01.2022 14:54
Кількість переглядів: 356

18 січня  за участі керівництва Краматорської районної державної адміністрації та начальників структурних підрозділів відбулась ознайомча зустріч щодо впровадження нової системи автоматичного призначення пенсій. З новим кейсом та порядком  подачі  документів для призначення пенсії  працівників РДА ознайомив начальник відділу обслуговування громадян №1 Олексій Журавльов спільно із фахівцями  Краматорського сервісного центру Пенсійного фонду Донецької області.

Подати документи для призначення пенсії можна через особистий кабінет на вебпорталі https://portal.pfu.gov.ua/ за допомогою кваліфікованого електронного підпису.Тобто пенсію буде призначено без особистого звернення до територіального органу Пенсійного фонду на підставі поданих у зверненні документів.

В особистому кабінеті застрахованої особи на порталі оновлено блок «Комунікації з ПФУ» та додано можливість подання «Анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії», що працює наразі у тестовому режимі.

Для ознайомлення надається повідомлення про запровадження нової сервісної послуги та кроки, які необхідно виконати перед формуванням анкети-заяви на автопризначення пенсії.

У формі анкети деякі поля заповнюються автоматично за даними особи, наявними на порталі, іншу інформацію необхідно додати в ручному режимі.

Під час формування Анкети-заяви найбільше часу займає додавання файлів сканованих документів, що підтверджують набутий трудовий стаж та які ідентифікують особу. Кожний розділ містить перелік необхідних документів.

Підтвердженням того, що людина виявила бажання подати документи для призначення пенсії в автоматичному режимі, є проставлення відповідної відмітки про надання згоди.

Система передбачає зворотний зв'язок за результатами опрацювання звернення. Так, у вкладці «Мої повідомлення» буде надходити інформація щодо опрацювання звернення спеціалістами Фонду.

Документи, які надаються для призначення пенсії, при опрацюванні звернення «Автопризначення пенсії» будуть оцифровані. На їх підставі буде сформовано електронну пенсійну справу, складові якої стануть доступні для перегляду у відповідному розділі на вебпорталі «Моя пенсія» особам, які набули статусу пенсіонерів.

Процес оцифрування та атрибутування документів, таких як трудова книжка чи інших документів про стаж, можна спростити, якщо подати їх заздалегідь, а саме надіславши для опрацювання скановані копії документів за допомогою сервісу «Надання скан-копії трудової книжки». Зробити це можна незалежно від часу виходу на пенсію. Послуга доступна для всіх користувачів, які авторизувалися із кваліфікованим електронним підписом.

Нормативними документами, якими встановлено вимоги щодо підтвердження наявного трудового стажу у разі відсутності трудової книжки та подання документів для призначення пенсії, є:

– Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637;

– Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України 07.07.2014 № 13-1).

Функціонування сервісу «Пенсійний калькулятор» забезпечує можливість самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком відповідно до даних щодо страхового стажу та заробітної плати, що містяться в Реєстрі застрахованих осіб. При цьому сервіс дозволяє введення у ручному режимі періодів трудової стажу та інших періодів, що враховуються до стажу роботи для призначення пенсії.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування